Assalamualaikum....
Bulan puasa ni pening kepala pikir ape ke bendalah nak di masok. Kalau
ikutkan ati rasa nak pencen je dari masok memasok ni.
Ari ni saya nak bagi resepi rendang daging dendeng, adik pompuan saya cikgu Mastura
yang request. Mesti dia terkenang-kenang akan kesedapannya. Resepi orang lain
dia takmm..boh (tak nak) bahasa orang Pahang. Senang ngat nok membuatnye.
Rendang ni jenis kering.
yang request. Mesti dia terkenang-kenang akan kesedapannya. Resepi orang lain
dia takmm..boh (tak nak) bahasa orang Pahang. Senang ngat nok membuatnye.
Rendang ni jenis kering.
Bahan-bahannya:
500 gram daging (Potong tembam)
* 10 bijik bawang merah
* 4 bijik bawang putih
* 1/2 inci halia
* 3 sudu besar cili kering (nak menyengat kebihkan lah cili tu)
2 batang serai - dititik
Cara masok:
Daging tadi rebus biasa-biasa aje tak payah sampai empuk. Toskan,
Hiris leper-leper. Tumbuk bagi lagi leper. Bukan sampai hancur ...Pastu perap dengan
kicap manis selama 15 minit atau lebih. Goreng pulok dengan minyak yang banyak
sampai garing. Jangan over garing, kang keras kejun rasenya. Angkat tos, bagi dia rehat.
Hiris leper-leper. Tumbuk bagi lagi leper. Bukan sampai hancur ...Pastu perap dengan
kicap manis selama 15 minit atau lebih. Goreng pulok dengan minyak yang banyak
sampai garing. Jangan over garing, kang keras kejun rasenya. Angkat tos, bagi dia rehat.
Bahan yang ada tanda **** blender halus, pastu tumis dengan menggunakan lebihan
minyak gorengan daging tadi, jangan lupa serai masukkan sekali. Masak sampai pecah
minyak dan garing. Masukkan daging yang telah siap digoreng . Kalau nampak macam
dah sedap tu bolehlah angkat.
minyak gorengan daging tadi, jangan lupa serai masukkan sekali. Masak sampai pecah
minyak dan garing. Masukkan daging yang telah siap digoreng . Kalau nampak macam
dah sedap tu bolehlah angkat.
Kalau tak nak ikut sukatan pun tak pe. Memang menjadi, saya selalu tak ikut pun. Main
hentam hentam aje. Buat untuk hari raya nanti okay gak. Boleh bertahan dua ke tiga ari.
oh...saya pun baru buat daging dendeng jugak utk berbuka semalam :) memg best!
BalasPadamEem.. Mass memang rajin masak...
Padam