JOM BUAT CUPCAKE

Assalamualaikum....

Bila dah nak raye ni, saye nak bagi resepi choc cupcake. Memang dah melambak
resepi kat alam maya . Tapi tak salah cubelah yang ni pulak. Versi Rniz...
Lagi pun adik saye (Nolie) yang mintak this recipe. Sorie Nolie lambat 
masukkan dalam blog.

Mana yang takde oven jangan risau, cupcake ni dimasak dengan cara kukus. Lagi pon
bahan-bahan pakai sukat ngan cawan je..

Gambar pinjam...

       Bahan-bahan:

       2 cawan tepung kek- diayak
       2 biji telur gred A
       1 cawan susu pekat manis
       1 cawan gula icing- diayak
       1 cup hot water
       1 cup coco powder-diayak (besenya saye kurengkan sikit tak penuh cup tuh)
       250 gm buttercup ( ala.... yang jual siap seketul kecik tu..cube kelebek, kan ade tulis
                                       berape beratnye tu..)
       1/2 sudu teh baking powder (walaupun guna raising flour , tapi nak bagi naik gebu
                                                      dan tembam-tembam kena buboh sikit)
       1/2 sudu teh soda bikarbonat
       1/2 sudu teh ovalette
       sedikit esen vanilla 
       
        Cara membuatnya:

        Pukul buttercup dan icing sugar sampai menggebu gebu. Barulah masukkan
        telur satu persatu, ovalette, vanilla essence dan susu, pukul lagi (dont't over beat pulak)
        Bila adunan dah sebati, masukkan sedikit demi sedikit bahan kering yang diayak beserta 
        baking powder & soda bikarbonat. Kaup balik bahan2 kering tadi menggunakan tangan.        
        Bila nampak licin cantik, masukkan air sikit sikit, kaup balik lagi sampai ok
        Jangan lama sangat nanti tak naik cantik. Paper cup taruh dalam acuan kuih lompang.
        Bolehlah buboh adunan tu dalam paper cup pada tahap separuh aje. 
        Make sure air dah mendidih dan panas barulah diletak dalam pengukus.
        Kukus selama 15 minit. Pastu bolehlah cuba tengok, kalau kek tu dah tersengih macam kerang       
        busuk, dah masaklah tu. 

Bese arr... gambar pinjam, tapi kalau saya decorate macam ni arr..

Untuk ganachenya pulak saye guna coklat jenama tulip sedap.....
Ok sekang saya nak bagitau macamane nak buat ganache..yang nampak
berkilat tu. 

Coklat tulip

Untuk buat ganache ni WAJIB ikut sukatan betul. Tak boleh agak agak tau..

      Bahan-bahannya:

      200 ml whipping cream- ada 2 jenis dairy whip cream & non dairy whip cream
                                              saya suka yang dairy whip cream. Kalau orang pakar buat kek 
                                              diorang syorkan non dairy punye (sebab dia agak kental).
                                              Tapi saye tak kisah asal sedap......kalau tak kena panas ok je...
                                              Sape yang takde penyukat ml tu, pinjam je botol susu adik/anak ke
                                              untuk sukat.Tak payah susah nak pegi beli penyukat.
      350 gm cooking chocholate (tulip)-parut halus

       Caranya:

       Panaskan whipping cream dengan api perlahan je...kacau kacau. Pastu bila tahap 
       kepanasan dia boleh mencairkan coklat, tutup api. Masukkan coklat yang di parut tadi.
       Kacau sampai coklat betul betul cair, jangan lambat lambat, kacau cepat cepat macam
       kartun. Kang coklat tak cair, abih.... Untuk decorate guna piping bag, kena biar semalaman pada 
       suhu bilik. Tapi kalau kek besar sebiji boleh tuang terus kat atas kek tu sampai meleleh.
       Nanti dia cantik berkilat. Cerr.... tengok gambar kat bawah ni. Haa....sedap............
       colek dan jilat emm......Memang power rase die..:)

Mesti jadik macam ni


***SELAMAT MENCUBE***

***KALAU MENJADI BAGI TAU OK...***
       



        
       
       

         

  


21 ulasan:

  1. br plan nak google wat cupcake, tetibe dah ade org ajar...thanks...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh ye ke, kalau jadi bagitau ye.

      Padam
  2. letakla pic cupcake yg awk bwat... :)

    BalasPadam
  3. wah! menarik! ohh ya, anis pun guna brand tulip for chocolate :DD

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagi sy choc TULIP mmg paling sedap..
      rasa manis & rasa choc dia seimbang.

      Padam
  4. oh wauu!
    choc cupcake. mesty nyum2 kan! HAHA!

    BalasPadam
    Balasan
    1. He..hee..mmg sehingga menjilat jari..

      Padam
  5. nasib eden baca entry ni time malam . kalau tk terliur xD ahaha anyway
    Selamat Hari raya aidilfitri !

    BalasPadam
    Balasan
    1. Berjaya juge buat dalila terliur he..he..

      Padam
  6. nyum2 . sedapnya . mat ari raya =)

    BalasPadam
  7. tak perlu tunggu ramai followers..letak je iklan nuff tu kat blog..nati masuk la income tu..huhu..btw, follow blog cik rniz :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks Nick, nnt nak letaklah iklan..

      Padam
  8. Alamak.. coklat! *bunyi perut lapar* Saya suka sangat dengan cupcake ! :D

    BalasPadam
  9. nasib baiklah saya ni malas, kalau tak dah cuba da resipi ni..ahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Beli jer... kat secret recipe lagi sedap nyum..nyum..

      Padam
  10. macam sedap jeee..boleh cuba nih :D

    BalasPadam

TERIMA KASIH...ATAS KOMEN ANDA