PUDING NOLIE

Assalamualaikum....

Apa khabar ari ni?  Di bulan puasa yang menguji ni tiba-tiba terkenang pulak
puding berkuah. Tekak tengah kering macam-macam terliur.



Saya belajar buat puding ni dengan Nolie (adik pompuanku).
Mama pada baby Maria (hai baby Maria... mama dah tampal bedak ke?) 
Saje nak simpan kat entry sendiri senang, tak yah nak kelebek buku resepi. 
Puding ni senang nak buat dan bahannya sempoi je. First time cube pun sure jadilah.
 Lain versi lain rasanya.Try yang ni ye:

       Bahan-bahannye:

         1 tin fruit cocktail (kalau rajin guna fresh punya potong dadu)
         1 tin evaporated milk (susu sejat)
         1 tin air masak (guna tin fruit cocktail tadi- tapi kalau saiz besar kurangkan sikit airnya)
         1 sudu besar tepung jagung
         Gula (ikut sesuai rasa)
  
         Cara mafasakfak (masak):
              Susu sejat campur + dengan air air masak, masak atas api. Bila dah mendidih tahap
      slow masukkan tepung jagung. Pastu goder... goder.... (bukan goda nak ngorat tu)            
      cuba sebut go there-(lidah bukan kedepan), maksudnya kacaulah... itu slang orang
      Pahang. Bubuhlah gula pulok. Goder lagi sampai puas hati. Tutup api, sejukkan. 
      Masukkan fruit cocktail tadi bila dah sejuk. Siap.....Sejukkan dalam freezer....sluuurp....
      
     Rupa puding tu macam gambar kat atas. Gambar tersebut bukan
 saya punya, pinjam jap kat internet, nanti saya pulang balik.
 Cuba jangan tak cuba ye.. Lagi pun tak guna santan,
rasanya sedap and healthy.

TIP: Kalau nak buang karat kopi kat cawan, tenyeh je dengan 
soda bikarbonat bior kejap, pastu cucilah. Rasanya kalau gigi berkarat pun boleh  
cube tenyeh ngan soda, pasti ianya bersinor. Jimat tak yah beli ubat gigi.


        Take note:Sesape nak beli baju raye cari BUTIK EXORA ye (fb).. siap promote lagi.
                         Kena claim komisyen ni.......(gurau je he....he...)

              



      
         
          







2 ulasan:

  1. sedap lak tengok puding tu... lepak dan follow sini...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Em..memang sedap, nak nak bulan pose ni. Kalau dah jadi nnt bagtau ye!

      Padam

TERIMA KASIH...ATAS KOMEN ANDA